2020年山东高考英语试题及答案

以下试题真题如有排版问题请点击文末下载查看

绝密★启用前

  2020年普通高等学校招生全国统一考试

  英 语

  注意事项:

  1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。

  2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后, 再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。

  3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。

  第一部分 阅读(共两节, 满分50分)

  第一节(共15小题;每小题2.5分, 满分37.5分)

  阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。

  A

  POETRY CHALLENGE

  Write a poem about how courage, determination, and strength have helped you face challenges in your life.

  Prizes

  3 Grand Prizes:Trip to Washington, D.C. for each of three winners, a parent and one other person of the winner’s choice. Trip includes round-trip air tickets, hotel stay for two nights, and tours of the National Air and Space Museum and the office of National Geographic World.

  6 First Prizes:The book Sky Pioneer:A Photobiography of Amelia Earhart signed by author Corinne Szabo and pilot Linda Finch.

  50 Honorable Mentions:Judges will choose up to 50 honorable mention winners, who will each receive a T-shirt in memory of Earhart’s final flight.

  Rules

  Follow all rules carefully to prevent disqualification.

  ■Write a poem using 100 words or fewer. Your poem can be any format, any number of lines.

  ■Write by hand or type on a single sheet of paper. You may use both the front and back of the paper.

  ■On the same sheet of paper, write or type your name, address, telephone number, and birth date.

  ■Mail your entry to us by October 31 this year.

  1. How many people can each grand prize winner take on the free trip?

  A. Two. B. Three. C. Four. D. Six.

  2. What will each of the honorable mention winners get?

  A. A plane ticket. B. A book by Corinne Szabo.

  C. A special T-shirt. D. A photo of Amelia Earhart.

  3. Which of the following will result in disqualification?

  A. Typing your poem out. B. Writing a poem of 120 words.

  C. Using both sides of the paper. D. Mailing your entry on October 30.

  B

  Jenifer Mauer has needed more willpower than the typical college student to pursue her goal of earning a nursing degree. That willpower bore fruit when Jennifer graduated from University of Wisconsin-Eau Claire and became the first in her large family to earn a bachelor’s degree.

  Mauer, of Edgar, Wisconsin, grew up on a farm in a family of 10 children. Her dad worked at a job away from the farm, and her mother ran the farm with the kids. After high school, Jennifer attended a local technical college, working to pay her tuition(学费), because there was no extra money set aside for a college education. After graduation, she worked to help her sisters and brothers pay for their schooling.

  Jennifer now is married and has three children of her own. She decided to go back to college to advance her career and to be able to better support her family while doing something she loves: nursing. She chose the UW-Eau Claire program at Ministry Saint Joseph’s Hospital in Marshfield because she was able to pursue her four-year degree close to home. She could drive to class and be home in the evening to help with her kids. Jennifer received great support from her family as she worked to earn her degree: Her husband worked two jobs to cover the bills, and her 68-year-old mother helped take care of the children at times.

  Through it all, she remained in good academic standing and graduated with honors. Jennifer sacrificed(牺牲)to achieve her goal, giving up many nights with her kids and missing important events to study. “Some nights my heart was breaking to have to pick between my kids and studying for exams or papers,” she says. However, her children have learned an important lesson witnessing their mother earn her degree. Jennifer is a first-generation graduate and an inspiration to her family — and that’s pretty powerful.

  4. What did Jennifer do after high school?

  A. She helped her dad with his work.

  B. She ran the family farm on her own.

  C. She supported herself through college.

  D. She taught her sisters and brothers at home.

  5. Why did Jennifer choose the program at Ministry Saint Joseph’s Hospital in Marshfield?

  A. To take care of her kids easily. B. To learn from the best nurses.

  C. To save money for her parents. D. To find a well-paid job there.

  6. What did Jennifer sacrifice to achieve her goal?

  A. Her health. B. Her time with family.

  C. Her reputation. D. Her chance of promotion.

  7. What can we learn from Jenifer’s story?

  A. Time is money. B. Love breaks down barriers.

  C. Hard work pays off. D. Education is the key to success.

  C

  In the mid-1990s, Tom Bissell taught English as a volunteer in Uzbekistan. He left after seven months, physically broken and having lost his mind. A few years later, still attracted to the country, he returned to Uzbekistan to write an article about the disappearance of the Aral Sea.

  His visit, however, ended up involving a lot more than that. Hence this book, Chasing the Sea: Lost Among the Ghosts of Empire in Central Asia, which talks about a road trip from Tashkent to Karakalpakstan, where millions of lives have been destroyed by the slow drying up of the sea. It is the story of an American travelling to a strange land, and of the people he meets on his way: Rustam, his translator, a lovely 24-year-old who picked up his colorful English in California, Oleg and Natasha, his hosts in Tashkent, and a string of foreign aid workers.

  This is a quick look at life in Uzbekistan, made of friendliness and warmth, but also its darker side of society. In Samarkand, Mr Bissell admires the architectural wonders, while on his way to Bukhara he gets a taste of police methods when suspected of drug dealing. In Ferghana, he attends a mountain funeral(葬礼)followed by a strange drinking party. And in Karakalpakstan, he is saddened by the dust storms, diseases and fishing boats stuck miles from the sea.

  Mr Bissell skillfully organizes historical insights and cultural references, making his tale a well-rounded picture of Uzbekistan, seen from Western eyes. His judgment and references are decidedly American, as well as his delicate stomach. As the author explains, this is neither a travel nor a history book, or even a piece of reportage. Whatever it is, the result is a fine and vivid description of the purest of Central Asian traditions.

  8. What made Mr Bissell return to Uzbekistan?

  A. His friends’ invitation. B. His interest in the country.

  C. His love for teaching. D. His desire to regain health.

  9. What does the underlined word “that” in paragraph 2 refer to?

  A. Developing a serious mental disease.

  B. Taking a guided tour in Central Asia.

  C. Working as a volunteer in Uzbekistan.

  D. Writing an article about the Aral Sea.

  10. Which of the following best describes Mr Bissell’s road trip in Uzbekistan?

  A. Romantic. B. Eventful. C. Pleasant. D. Dangerous.

  11. What is the purpose of this text?

  A. To introduce a book. B. To explain a cultural phenomenon.

  C. To remember a writer. D. To recommend a travel destination.

  D

  According to a recent study in the Journal of Consumer Research, both the size and consumption habits of our eating companions can influence our food intake. And contrary to existing research that says you should avoid eating with heavier people who order large portions(份), it’s the beanpoles with big appetites you really need to avoid.

  To test the effect of social influence on eating habits, the researchers conducted two experiments. In the first, 95 undergraduate women were individually invited into a lab to ostensibly(表面上)participate in a study about movie viewership. Before the film began, each woman was asked to help herself to a snack. An actor hired by the researchers grabbed her food first. In her natural state, the actor weighed 105 pounds. But in half the cases she wore a specially designed fat suit which increased her weight to 180 pounds.

  Both the fat and thin versions of the actor took a large amount of food. The participants followed suit, taking more food than they normally would have. However, they took significantly more when the actor was thin.

  For the second test, in one case the thin actor took two pieces of candy from the snack bowls. In the other case, she took 30 pieces. The results were similar to the first test: the participants followed suit but took significantly more candy when the thin actor took 30 pieces.

  The tests show that the social environment is extremely influential when we’re making decisions. If this fellow participant is going to eat more, so will I. Call it the “I’ll have what she’s having” effect. However, we’ll adjust the influence. If an overweight person is having a large portion, I’ll hold back a bit because I see the results of his eating habits. But if a thin person eats a lot, I’ll follow suit. If he can eat much and keep slim, why can’t I?

  12. What is the recent study mainly about?

  A. Food safety. B. Movie viewership.

  C. Consumer demand. D. Eating behavior.

  13. What does the underlined word "beanpoles" in paragraph 1 refer to?

  A. Big eaters. B. Overweight persons.

  C. Picky eaters. D. Tall thin persons.

  14. Why did the researchers hire the actor?

  A. To see how she would affect the participants.

  B. To test if the participants could recognize her.

  C. To find out what she would do in the two tests.

  D. To study why she could keep her weight down.

  15. On what basis do we "adjust the influence" according to the last paragraph?

  A. How hungry we are. B. How slim we want to be.

  C. How we perceive others. D. How we feel about the food.

  第二节(共5小题:每小题2. 5分, 满分12. 5分)

  阅读下面短文, 从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。

  Some individuals are born with a gift for public speaking. 16 Do you want to be a good public speaker? Here are some principles you must master.

  People want to listen to someone who is interesting, relaxed and comfortable. Too often, when you stand up to give a speech, you focus on the “public” at the expense of the “speaking.” 17 Focus on the speaking. Talk directly to your audience, be yourself and make a connection.

  Even the most successful public speaker will make mistakes. Yet, the only one who cares about any mistake is the one who is speaking. People’s attention wanders constantly. In fact, most people only absorb about 20 percent of a speaker’s message. So, don’t stop speaking when you make a mistake unless it’s a truly serious one. 18

  Your goal is not to be a perfect public speaker. 19 And like everything else in life, that takes practice. Remember, even world champion athletes practice their skills on a consistent basis.

  20 It’s rare to hear someone say, “I wish that speaker had spoken longer.” On the other hand, you probably can’t count the times that you’ve thought, “I’m glad that talk is over. It seemed to go on forever!” So surprise your audience. Always make your presentation just a bit shorter than anticipated. It’s better to leave your listeners wishing for more than shifting restlessly in their seats waiting for your speech finally to end.

  A. Do the opposite.

  B. You want to be an effective public speaker.

  C. You don’t need to apologize for a minor slip.

  D. When it comes to public speaking, less is usually more.

  E. The objective of most speeches is to benefit the audience.

  F. Take the fear out of public speaking by focusing on your listeners.

  G However, the majority of people are effective speakers because they train to be.

  第二部分 语言运用(共两节,满分30分)

  第一节(共15小题:每小题1分,满分15分)

  阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。

  Molai grew up in a tiny village in India. The village lay near some wetlands which became his second 21 . He learned the value and beauty of 22 there from a very young age.

  When he was 16, Molai began to notice something 23 happening around his home. A flood had hit the area earlier that year and the 24 it caused had driven away a number of birds. 25 , the number of snakes had declined as well. He 26 that it was because there weren’t enough trees to protect them from the 27 . The solution, of course, was to plant trees so the animals could seek 28 during the daytime. He turned to the 29 department for help but was told that nothing would grow there. However, Molai went looking on his own and 30 a nearby island where he began to plant trees.

  31 young plants in the dry season was 32 for a lone boy. Molai built at the 33 of each sapling(幼树)a bamboo platform, where he placed earthen pots with small holes to 34 rainwater. The water would then drip(滴落)on the plants below.

  Molai 35 to plant trees for the next 37 years, His efforts have resulted in 1,360 acres of naturally-grown land that has become home to many plants and animals.

  21. A. dream B. job C. home D. choice

  22. A. nature B. youth C. culture D. knowledge

  23. A. precious B. interesting C. disturbing D. awkward

  24. A. waste B. tension C. pain D. damage

  25. A. Besides B. However C. Therefore D. Otherwise

  26. A. agreed B. realized C. remembered D. predicted

  27. A. noise B. heat C. disease D. dust

  28. A. directions B. partners C. help D. shelter

  29. A. labor B. police C. forest D. finance

  30. A. rebuilt B. discovered C. left D. managed

  31. A. Decorating B. Observing C. Watering D. Guarding

  32. A. tough B. illegal C. fantastic D. beneficial

  33. A. back B. top C. foot D. side

  34. A. cool down B. keep off C. purify D. collect

  35. A. returned B. learned C. failed D. continued

  第二节(共10小题:每小题1. 5分, 满分15分)

  阅读下面短文, 在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。

  Many people have the hobby of collecting things, e.g. stamps, postcards or antiques. In the 18th and 19th centuries, 36 (wealth)people travelled and collected plants, historical objects and works of art. They kept their collection at home until it got too big 37 until they died, and then it was given to a museum. The 80,000 objects collected by Sir Hans Sloane, for example, 38 (form)the core collection of the British Museum 39 opened in 1759.

  The parts of a museum open to the public 40 (call)galleries or rooms. Often, only a small part of a museum’s collection 41 (be)on display. Most of it is stored away or used for research.

  Many museums are lively places and they attract a lot of visitors. As well as looking at exhibits, visitors can play with computer simulations(模拟)and imagine 42 (they) living at a different time in history or 43 (walk)through a rainforest. At the Jorvik Centre in York, the city’s Viking settlement is recreated, and people experience the sights, sounds and smells of the old town. Historical 44 (accurate)is important but so is entertainment. Museums must compete 45 people’s spare time and money with other amusements. Most museums also welcome school groups and arrange special activities for children.

  第三部分 写作(共两节, 满分40分)

  第一节(满分15分)

  假定你是李华,上周日你校举办了5公里越野赛跑活动。请你为校英文报写一篇报道,内容包括:

  1. 参加人员:

  2. 跑步路线:从校门口到南山脚下:

  3. 活动反响。

  注意:

  1. 写作词数应为80左右:

  2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。

  A Cross-Country Running Race

  第二节(满分25分)

  阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。

  The Meredith family lived in a small community. As the economy was in decline, some people in the town had lost their jobs. Many of their families were struggling to make ends meet. People were trying to help each other meet the challenges.

  Mrs. Meredith was a most kind and thoughtful woman. She spent a great deal of time visiting the poor. She knew they had problems, and they needed all kinds of help. When she had time, she would bring food and medicine to them.

  One morning she told her children about a family she had visited the day before. There was a man sick in bed, his wife, who took care of him and could not go out to work, and their little boy. The little boy — his name was Bernard — had interested her very much.

  “I wish you could see him,” she said to her own children, John, Harry, and Clara. “He is such a help to his mother. He wants very much to earn some money, but I don’t see what he can do.”

  After their mother left the room, the children sat thinking about Bernard. “I wish we could help him to earn money.” said Clara. “His family is suffering so much.”

  “So do I,” said Harry. “We really should do something to assist them.”

  For some moments, John said nothing, but, suddenly, he sprang to his feet and cried, “I have a great idea! I have a solution that we can all help accomplish(完成).”

  The other children also jumped up all attention. When John had an idea, it was sure to be a good one. “I tell you what we can do,” said John. “You know that big box of corn Uncle John sent us?Well, we can make popcorn(爆米花), and put it into paper bags, and Bernard can take it around to the houses and sell it.”

  注意:

  1. 续写词数应为150左右;

  2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。

  When Mrs. Meredith heard of John’s idea, she thought it was a good one, too.

  With everything ready, Bernard started out on his new business.

  2020年普通高等学校招生全国统一考试

  英语试题参考答案

  第一部分 阅读

  1. A 2. C 3. B 4. C 5. A 6. B 7. C 8. B 9. D 10. B.

  11. A 12. D 13. D 14. A 15. C 16. G 17. A. 18. C 19. B 20. D

  第二部分 语言运用

  21. C 22. A 23. C 24. D 25. A 26. B 27. B 28. D 29. C 30. B

  31. C 32. A 33. B 34. D 35. D

  36. wealthy 37. or 38. formed 39. which/that 40. are called

  41. is 42. themselves 43. walking 44. accuracy 45. for

  第三部分 写作

  (略)

 

最近发表

这里有图

相关阅读
  • 2019年北京高考加分政策 照顾对象及办法

    北京高考加分对象:烈士子女、在服役期间荣立二等功以上或被战区(原大军区)以上单位授予荣誉称号的退役军人,加20分;归侨、华侨子女、归侨子女、台湾省籍考生、自主就业的退...

    2020-07-14 来源:学习库 英语 浏览:140 次

  • 表达方法都有哪些

    表达方法分为记叙、描写、说明、抒情、议论。一篇文章可以以一种表达方法为主,兼用其它表达方法。现在流行的话题作文的要求里也有相关表述:可任选一种表达方法为主并综合运...

    2020-07-14 来源:学习库 英语 浏览:140 次

  • 高考750分的人现状如何

    ​高考750分的何碧玉现在美国纽约大学医学院神经学系,任助理教授。何碧玉认为国内目前关于这一领域的科研成果和整体的学术氛围不是很好,所以留在国外是最明智的选择。...

    2020-07-14 来源:学习库 英语 浏览:140 次

  • 湖北新高考改革方案 2021年高考3+1+2模式

    湖北作为全国第三批实施改革的8个省市之一,2018年秋季入学的高中一年级学生将参与新高考。...

    2020-07-14 来源:学习库 英语 浏览:140 次

  • 广东高考新方案具体内容 高考改革3+1+2模式

    广东新高考改革方案打破了文理界限,给学生更多的自主选择,尊重学生个体差异,同时能保障大学选拔到优秀的新生,并推动了高中的课程改革;而且,方案避免了两大可能问题:选...

    2020-07-14 来源:学习库 英语 浏览:140 次

  • 3+1+2高考模式

    3+1+2高考模式:3指必考科目,语文、数学、外语是全国统考科目,不分文理;1是从物理或历史中任选一门,以卷面分计入总成绩;2是从化学、生物、政治、地理四科中选2科,以等级分...

    2020-07-14 来源:学习库 英语 浏览:140 次

  • 2019年新闻热点有哪些 国内外新闻大事件30条

    当下发生的新闻热点大事件常常会作为高考的出题方向,多积累些新闻热点话题素材及评论对于高考考场作文的发挥很有帮助。...

    2020-07-14 来源:学习库 英语 浏览:140 次

  • 2019年山西高考报名人数汇总

    2019年山西高考报名人数还未公布,但是可以预测出2019年山西高考报名人数呈下降趋势,在2018年山西高考报名人数为93.8万。2019山西高考人数趋势省/市2019年2018年2017年2016年2015年2014年2...

    2020-07-14 来源:学习库 英语 浏览:140 次

  • 河北高考2021年实行3+1+2模式

    从2021年开始,河北高考实行“3+1+2”模式:“3”是语文、数学、外语,由全国统考;“1+2”为学业水平选择性考试,其中“1”为物理、历史科目2选1,“2”是在思想政治、地理、化学、...

    2020-07-14 来源:学习库 英语 浏览:140 次

  • 2019年天津高考使用全国几卷 全国一卷还是二卷

    全国卷,是教育部为未能自主命题的省份命题的高考试卷。随着高考改革政策的不断调整与变化,全国各省市高考使用全国卷的省市越来越多,那么2019年天津高考是否使用全国几卷?...

    2020-07-14 来源:学习库 英语 浏览:140 次

  • 2018宁夏高考理综试题答案【图片版】

    高考理综已经结束,小编为大家整理了2018宁夏高考理综答案图片版,供大家参考。以上2018宁夏高考理综答案由高三网整理发布,更多高考咨询请关注高三网。...

    2020-07-14 来源:学习库 英语 浏览:140 次

  • 舞蹈特长生艺考标准

    舞蹈特长生艺考根据各评分要素综合考量后评定考生成绩,对舞蹈表演、形象身高、基本功测试分别评分,标准如要求五官端正、身材匀称、比例协调,气质好,舞台形象好等。...

    2020-07-14 来源:学习库 英语 浏览:140 次

  • 2019年北京高考加分政策 照顾对象及办法

    北京高考加分对象:烈士子女、在服役期间荣立二等功以上或被战区(原大军区)以上单位授予荣誉称号的退役军人,加20分;归侨、华侨子女、归侨子女、台湾省籍考生、自主就业的退...

    2020-07-14 来源:学习库 英语 浏览:140 次

  • 2018广西高考文综试卷难不难

    2018年高考文综科目已经结束,今年高考文综难不难?小编给大家整理了一些对广西高考文综卷的解析,供大家参考。2018广西高考文综评析今年的试题非常稳定,难度没有增加,也没有明...

    2020-07-14 来源:学习库 英语 浏览:140 次

  • 2019年贵州高考使用什么试卷 用全国几卷

    ​2019年贵州高考使用全国Ⅲ卷,即新课标三卷,全国丙卷,丙卷一般比甲卷和乙卷简单一些。但不会因考题差别导致教材差别,一切都是遵照高考大纲命题的。高考后试卷不能拿走,高...

    2020-07-14 来源:学习库 英语 浏览:140 次

Ctrl+D 将本页面保存为书签,全面了解最新资讯,方便快捷。